Preguntes freqüents

Què ofereix ASSANDCA?

ASSANDCA ofereix tot allò que pot necessitar una persona afectada pel càncer com a suport al servei mèdic especialitzat: ofereix informació, acompanyament en tràmits i posa a disposició dels malalts i dels seus familiars els serveis que han d’ajudar a afrontar la malaltia i facilitar cada etapa.

Què fa ASSANDCA per la prevenció del càncer?

Informar a la població, promocionar hàbits de vida saludables en l’alimentació i l’esport, i organitzar esdeveniments públics per generar consciència social sobre la diversitat de recursos i de suport que necessiten les persones afectades per la malaltia.

Què fa ASSANDCA per la detecció del càncer?

En el marc de la detecció precoç del càncer, l’associació ha elaborat un díptic informatiu sobre els mètodes d’autoexploració de la mama  que tothom pot efectuar a casa. També, mantenir el contacte amb les institucions vetllant per la millora de la detecció.

Què cobreix la CASS en el cas de patir la malaltia?

Les persones diagnosticades d’una patologia oncològica poden sol·licitar a la CASS el 90% de la despesa ambulatòria i el 100% de la despesa en hospitalització per patologia. També es pot sol·licitar el 100% de la despesa per tractaments excessivament costosos, com són la quimioteràpia, la radioteràpia, l’hemodiàlisi i altres medicaments d’elevat cost, sempre que no es disposi de cap companyia complementària que es faci càrrec d’aquestes despeses.

Què s’ha de fer si es vol rebre tractament a Espanya?

Hi ha dues opcions:

  1. Si és un hospital públic o de l’ICS (per exemple, l’Hospital Clínic, l’Hospital de la Vall d’Hebron o l’Hospital de Sant Pau), cal fer un volant. En la majoria d’aquests centres la cobertura és la mateixa que a Andorra, és a dir, un 75% ambulatori i un 90% hospitalització. El malalt només paga la seva part sempre i quan no hagi acordat prèviament el 100%.
  2. A través de l’Assistència Sanitària, que funciona exactament igual que la CASS. La Caixa Andorrana de Seguretat Social fa un volant per fer el tractament en el centre que entri per l’Assistència Sanitària. En aquests casos, el volant sempre es faria del 100% i posteriorment, depenent del cas en concret, es reclamarà la part de despesa que hagi de pagar l’assegurat.

Què s’ha de fer si es vol rebre tractament a França?

Hi ha dues opcions:

  1. En el cas d’hospitals públics, els malalts han de portar el formulari SE 130/0S en el moment de l’ingrés. Aquests assegurats passen a tenir les mateixes condicions que un assegurat francès. S’ha de tenir en compte que a França s’ha de pagar, en cas d’ingrés, el forfait journalier, que és un impost que es paga a França per dia d’estada de 18 €. Aquest concepte no està cobert per la seguretat social francesa, ni tampoc per la CASS.
  2. Si són hospitals de CHR (Hospital de Toulouse, Purpan, Rangueil, Sant Jacques, La Grave, Casselardit, La Fontaine Salé, etc.), amb el carnet de la CASS ja es cobreixen totes les despeses, excepte despeses particulars (acompanyament, etc.), que hauran de ser abonades. Posteriorment, la CASS facturarà la part corresponent al malalt afegint-hi la despesa del forfait journalier de 18 €/dia.

Pel que fa a les visites ambulatòries, en ambdós casos el malalt pagarà la visita simplement presentant el carnet de la CASS. Se li entregarà un full de ‘quittance’ i posteriorment li serà reemborsat el 75% de la tarifa de la CASS.

Com funciona el reemborsament de desplaçament?

Els malalts poden sol·licitar el reemborsament del desplaçament a raó d’una tarifa ja estipulada per aquells casos que no poden ser tractats a Andorra o especialitats que tampoc existeixen a Andorra. Cal, però, fer la sol·licitud i portar-la a l’àrea de Control Sanitari (1r pis de la CASS) per ser acordat. Un cop fet el desplaçament, cal adjuntar el certificat, l’informe que justifiqui que la persona ha assistit a la visita o tractament i el rebut del taxi, autobús o benzina emprada en el viatge.

La Seguretat Social cobreix segones opinions?

No, la CASS no les cobreix. Però hi ha algunes assegurances complementàries que sí ho fan. Hi ha la possibilitat d’acudir a un segon metge mitjançant la recomanació del metge de capçalera.

Hi ha algun conveni amb alguna associació de França o Espanya que permeti fer ús d’un apartament/habitació durant el tractament de radioteràpia?

Actualment, ASSANDCA es beneficia d’un acord de col·laboració amb una fundació que permet oferir allotjament a l’àrea metropolitana de Barcelona a persones que han de fer un tractament oncològic i al seu acompanyant. Les condicions per gaudir d’aquesta ajuda són:

-S’imposa l’acompanyament permanent d’algun familiar durant l’estada, ja que es tracta de pisos no tutelats.

-La distància amb el centre de tractament està subjecte a la disponibilitat d’allotjaments.

-Quan l’allotjament ho permet, existeix la possibilitat de compartir-lo amb una altra família.

-El preu s’estableix a 10 €/nit per família.

ASSANDCA ofereix finançament o ajuda econòmica pels desplaçaments?

L’Associació ofereix transport gratuït en autobús per aquells malalts que necessitin desplaçar-se a Barcelona per realitzar tractaments oncològics i descompte del 20% per l’acompanyant del malalt.

És recomanable fer activitat física o esportiva durant el tractament?

Estudis científics demostren que la pràctica d’activitat física augmenta la capacitat física i mental durant els tractaments oncològics. ASSANDCA gaudeix de la col·laboració de preparadors físics que determinaran els exercicis adequats per cada cas.

Què ofereixen els voluntaris que ASSANDCA posa a disposició i què cal fer per ser voluntari?

Els voluntaris donen suport en les tasques de l’associació i aporten escalf i acompanyament als malalts perquè la malaltia sigui el menys dolorosa possible. Per ser voluntari a ASSANDCA, la persona s’ha d’inscriure i formar-se per donar resposta als principals neguits que pateixen els afectats per la malaltia, ja siguin de caire físic com emocional.

L’estat psicològic del pacient pot provocar un endarreriment en la seva millora?

Enfocar la malaltia amb energia, optimisme i amb la seguretat que hom pot sortir-se’n ajuda molt. L’estat d’ànim i com s’enfoca la superació de la malaltia representa una gran part del camí fet.

Després de passar tot el tractament, hi ha possibilitat de recaure?

Sí, sempre hi serà. S’ha d’aprendre a viure amb aquesta por o neguit. Des d’un punt de vista mèdic, cada vegada es controla més al malalt per evitar les recaigudes.

En casos de càncer de mama, és necessari al cent per cent la reconstrucció del pit perdut?

En molts casos, i cada vegada més, només s’extirpa el tumor i el pit roman pràcticament intacte amb una petita cicatriu. Per als casos que impliquen una mastectomia, la reconstrucció mamària està prevista per la CASS, però no la reconstrucció de l’aureola i el mugró. Per aquest últim pas, ASSANDCA col·labora amb Pichu’s Tatoo oferint el tatuatge de l’aureola i mugró de manera gratuïta.

Em poden acomiadar de la feina per tenir la malaltia?

Durant el període de baixa laboral, l’assegurat segueix percebent la cobertura i les prestacions (inclosa la part de salari). Un cop acabat el període de baixa laboral, cal saber que a Andorra existeix l’acomiadament lliure.

Son legals els estupefaents (com la marihuana) per pal·liar els efectes secundaris de determinats tractaments?

Sí, amb prescripció mèdica. Es tracta de medicaments que contenen els principis actius de la marihuana i que només es dispensen a l’hospital sota prescripció mèdica. A Andorra, fumar la planta està considerat un delicte.

No t’hem aclarit els dubtes?

Consulta’ns qualsevol dubte que se’t presenti, siguis afectat o familiar, i et respondrem el més aviat possible.