Un any més, l’Associació andorrana contra el càncer (ASSANDCA), amb la col·laboració de Vall Banc, commemora el Dia Mundial contra el càncer de mama –el 19 d’octubre- amb l’organització de tot un seguit d’activitats, enguany amb una forta càrrega artística. Totes elles configuren la Setmana contra el càncer de mama, organitzada del 19 al 28 d’octubre amb l’objectiu de fer divulgació i conscienciar envers la malaltia, donar a conèixer els serveis que ofereix l’associació, promoure el voluntariat i recaptar diners per lluitar contra el càncer.
La musicoteràpia, els beneficis que té sobre la salut i la seva aplicació en l’oncologia han protagonitzat un dels actes centrals. Sota el títol ‘Medicina i música’, la metgessa de família i musicoterapeuta Mª Rosa Gutiérrez Grau ha explicat, en la conferència presentada a la sala d’actes del Comú d’Escaldes-Engordany, els fonaments de la musicoteràpia, les bases neurofisiològiques de l’efecte de la música en el cervell, els camps d’investigació existents a nivell hospitalari i la seva aplicació en l’oncologia.
La conferència ha anat seguida d’un concert de jazz titulat ‘Emocions en jazz’, a càrrec de Pedro Cornago Trio. A través del contrabaix, el piano i la bateria, els assitents han pogut descobrir com funciona la musicoteràpia i tot el que aporta de positiu, a nivell de salut física i, sobretot, emocional. Ha estat un concert amb un repertori especialment pensat perquè hi hagi una reacció concreta del públic, amb cançons que ja formen part de la història de tothom.
Un 19 d’octubre solidari i molt artístic
Al Dia mundial contra el càncer de mama, l’art – i concretament l’escultura- substitueix a la música. La plaça Rebés de la capital ha acollit la presentació d’‘Invencibles’, una escultura de l’andorrana Emma Regada que vol homenatjar a totes les dones que lluiten contra la malaltia. Configurada amb platines de ferro estretes, “l’obra suggereix la silueta d’una dona, com si estigués dibuixada en l’aire, deixant entreveure els espais entre les formes i representant la buidor que es pot arribar a sentir quan et diagnostiquen la malaltia”, ha explicat l’artista. ‘Però dins la senzillesa -continua Regada- hi ha un engranatge que no deixa mai de girar, que no s’atura, que ens dona vida i color, i que representa la voluntat de viure i la decisió de seguir lluitant’.
Regada assegura que aquest encàrrec d’ASSANDCA ha estat tot un honor per a ella i que és la manera de poder fer el seu particular i petit homenatge a totes les persones que lluiten contra el càncer de mama, que ha titllat ‘d’herois de la vida’.