ASSANDCA: Naixement de l'associació

Els primers passos d’ASSANDCA com a l’associació que donaria suport a les persones que a Andorra patien càncer.

ASSANDCA neix al setembre del 2013 amb l’objectiu d’oferir als malalts de càncer i als seus familiars el recolzament que necessitaven per afrontar la malaltia en molts aspectes, un recolzament que fins llavors els fundadors del que seria l’associació consideraven escàs o pràcticament inexistent.

Aquesta associació inicial estaria impulsada per quatre membres, afectats d’alguna manera per la malaltia, ja sigui a nivell personal com a través d’un familiar o conegut: Carles Jori, Maria Lluïsa de Diego, Trini Lozano i Dolors González van formar part d’aquesta embrionària ASSANDCA, a la qual ràpidament s’hi uniren Josep Saravia i posteriorment Joan Astrié, que es convertirien en el president i secretari, respectivament, de l’associació.

junta

En aquesta fase incipient hi havia moltes idees i propostes futures. La voluntat era buscar alternatives a les teràpies que hi havia al país per pal·liar el dolor dels malalts, generar-los més esperança de millora i confiança, i consciència social sobre la diversitat de recursos i de suport que necessiten les persones afectades per la malaltia.

Un cop configurats els estatuts de l’associació a inicis del 2014 (i adherit a la junta David Astrié com a vicepresident d’ASSANDCA), es va començar a treballar en temes de vital importància per als malalts i els seus familiars, com la conveniència de tenir testament, conèixer els drets dels malalts a Andorra, el recolzament del qual pot disposar o divulgar coneixement sobre la malaltia (com la quimioteràpia pot canviar la forma de vida, per exemple), i informar el màxim possible sobre drets, experiències i recursos legals.

Des les primeres reunions a la plaça del Poble es va passar al local cedit per l’Associació de transportistes, posteriorment al Centre Cultural la Llacuna, i fins a establir-se al local actual de Prada Casadet. Gràcies a la col·laboració de persones i empreses, com el notari Isidre Bartumeu, el supermercat Escale, Semic, STA o els Grans Magatzems Pyrénées, es van poder fer ja els primers passos d’ASSANDCA com a l’associació que donaria suport a les persones i als familiars que a Andorra patien aquesta malaltia.

Els objectius actuals de l’associació, a més dels esmentats, passen avui dia, entre d’altres, per fer realitat antigues reivindicacions: el centre de radioteràpia al Principat, la contractació d’un psicooncòleg i posar en marxa les lleis d’acompanyament i de l’oblit. Reivindicacions que ASSANDCA considera necessàries per millorar la qualitat de vida dels malalts i dels seus familiars.

Actualment, a més de treballar en aquestes reivindicacions i en participar i col·laborar en campanyes de prevenció a les escoles, l’associació continua impulsant projectes per a la millora dels procediments i eines públiques dels quals es beneficien els malalts de càncer del país.

ASSANDCA
Suma’t a la lluita contra el càncer. Gràcies a la teva ajuda, cada dia més persones deixaran d’enfrontar-se soles a la malaltia.